Lämna aldrig hunden i en varm bil!

Tillhör du dem som alltid har hunden med dig vart du än ska? Det är trevligt för hunden och inte minst för dig, men vad gör du med hunden när det börjar bli varmt ute? Värmen i en bil stiger snabbt upp till farliga nivåer. Din hund kan bli medvetslös eller till och med avlida innan du hinner tillbaka från det du tyckte var en snabbvisit i affären. Det är alltid mycket varmare i en bil än vad det är utomhus. Redan när yttertemperaturen börjar stiga över 10°C är det läge att tänka dig för innan du lämnar din hund i bilen.

Hund vill ut ur bil

Lämna aldrig hunden i bilen även om du kör en läcker laddhybrid och tänker att den inte blir så varm, så kan den ändå vara en dödsfälla för din hund. Det räcker heller inte alltid med att parkera i skuggan eller att lämna en fönsterruta lite nere. Det bästa är om du har en AC i bilen som du kan lämna påslagen medan du gör ditt ärende och hunden väntar i bilen. Då kan du ställa in den på lämplig temperatur och hunden slipper lida. Om du är orolig för omgivningens reaktioner så kan du alltid lämna en lapp i rutan där det står att AC’n är på. Annars finns risken att någon godhjärtad vardagshjälte krossar din ruta för att ”rädda” din hund.

Om du ser en hund som lider för att den har lämnats ensam i en överhettad bil så har du rätt att krossa en ruta för att rädda hunden från att avlida. Detta har du endast rätt till om hunden verkligen är i livsfara, vilket syns på hunden om den hjässar kraftigt och verkar ha svårt att hålla sig uppe och vaken. Det bästa är alltid att försöka få tag på ägaren först. Om du istället är den som har lämnat hunden i den varma bilen så kan du ha gjort dig skyldig till djurplågeri.

Hund i soffa

Eftersom hundar inte svettas blir de väldigt snabbt överhettade och riskerar att förlora medvetandet och dö. polisen varnar allmänheten för att lämna sina hundar kvar i bilen. Redan tidigt på våren brukar de första larmen om ensamma hundar i varma bilar komma in. Om du absolut inte måste ha med dig din hund i bilen så mår den nästan alltid bäst av att få stanna hemma under varma sommardagar.

Leave a Comment

mts_howto