Hundens liv på en kennel

Känslan av att komma hem med en ny liten valp kan nog de flesta tänka sig in i. Alla valpar är urgulliga och ingen kan motstå en liten lurvig valp som lekfullt jagar en hundleksak. Men innan valpen kommer till sin nya familj så har den fötts och vuxit upp någonstans. Utomlands är det vanligt att valpar föds i en familj som bara har hundmamman. Utanför våra gränser händer det också att valpar föds ute på gatan av gatuhundar. I Sverige är det dock vanligast att valpar föds på kennlar. En kennel är helt enkelt vad en hunduppfödares verksamhet kallas och det bor vanligen mellan tre till sju hundar där. Hos en uppfödare bor hundarna inne i huset. Där får valparna vara med om och vänja sig vid det som alla vuxna hundar behöver känna till. Det handlar om vardagliga saker som dammsugare, skrammel i kök, att folk kommer och går och självklart även kel och gos.

Hur är då ett hundliv på en kennel kanske man undrar. Jo, det vanligaste är att hundarna på kennlarna lever precis likadana liv som alla familjehundar. Skillnaden är att de bor med sina hundkompisar. De flesta hundar träffar däremot bara sina hundkompisar under hundpromenaderna. Det gör att kennelhundar har ett väldigt rikt socialt liv. Den största skillnaden mellan att bo på en kennel eller i en familj är dock att de hundar som bor på kenneln får valpar en till tre gånger under sitt liv.

För att hunduppfödaren ska kunna betala hundmat, veterinärvård och alla andra utgifter för hundarna, måste han eller hon ta betalt för sina valpar. Samtidigt är kennelägare måna om att deras valpar hamnar i bra familjer. Ifall det blir skralt i kassan på en kennel så kan ett företagslån lösa situationen. För de flesta är det då en fördel att använda ett pålitligt företag som Qred.com vilket flera uppfödare redan har nyttjat. När sedan tillräckligt många valpar föds och det dyker upp tillräckligt många bra köpare, så brukar de flesta uppfödare vara på det torra igen. En god ekonomi är viktigt eftersom det annars är omöjligt för kennelägaren att ge hundarna bra omsorg.

Ibland får äldre hundar flytta från kenneln till en familj. För vissa hundar är det skönt att kunna få vara drottningen eller kungen i en familj. Hundarna kan då följa med på utflykter med familjen och även på semestrar. Andra hundar tycker bättre om livet på en kennel och föredrar att bo med många andra hundar. För dessa individer kan en bra lösning vara att flytta till en familj som redan har en hund, eller två.

Eftersom det är viktigt att hundarna trivs och är friska på en kennel så brukar ägaren vara mån om att hundarna får bra mat och den motion de behöver. För vissa raser är det även viktigt med mental stimulans. Vilken sorts träning som passar, beror på vad hundraserna är avlade för. På de flesta kennlar är det egentligen ingen stor skillnad mot hur en vanlig familjehund har det. Det är bara lite fler hundar där, så att det blir mer liv och rörelse.

Leave a Comment

mts_howto