Hundens kost på kenneln – näring för aktivitet och välmående

Som kennelägare är jag djupt engagerad i mina hundars välbefinnande. En av de viktigaste faktorerna, som jag lärt mig genom åren, är kosten. Rätt näring är inte bara grundläggande för hundarnas fysiska hälsa, utan påverkar också deras energinivå, temperament och förmåga att hantera livet i kenneln. I den här artikeln delar jag med mig av mina erfarenheter och kunskaper om hur man skapar en optimal kosthållning för hundar på kennel.

Varje hund är unik – Individanpassad kost

En kennel är som en stor familj, med hundar i olika åldrar, raser, storlekar och med skiftande aktivitetsnivåer. En ung, energisk jakthund har helt andra behov än en äldre, lugnare sällskapshund. Därför lägger jag stor vikt vid att utvärdera varje hunds specifika behov.

Ålder spelar roll

Precis som vi människor, förändras hundars näringsbehov genom livet. Information från Royal Canin belyser detta. Valpar behöver rikligt med protein och energi för att växa sig starka. Äldre hundar, å andra sidan, kan behöva färre kalorier och tillsatser som glukosamin för att underlätta rörligheten. Jag ser till att ha separata foderplaner för valpar, vuxna och seniorer – det säkerställer att alla får i sig rätt byggstenar.

Aktivitetsnivån avgör

En hund som tränar hårt och arbetar mycket förbrukar betydligt mer energi än en hund som mest tar det lugnt. Genom åren har jag sett hur en korrekt anpassad kost gör underverk för hundarnas prestation och återhämtning. För de allra mest aktiva hundarna kompletterar jag ibland med energirika tillskott, speciellt under intensiva perioder.

Hänsyn till särskilda behov

Ibland dyker det upp hundar med allergier, känslig mage eller andra hälsoproblem. Då gäller det att vara lyhörd och anpassa kosten. Vissa hundar kan reagera negativt på vissa proteinkällor eller spannmål, och då får man prova sig fram. I vissa fall krävs det specialfoder från veterinären för att komma tillrätta med specifika problem.

Olika fodertyper – Fördelar och nackdelar

Det finns en uppsjö av olika foder att välja mellan, och alla har sina för- och nackdelar.

Torrfoder

Torrfoder är utan tvekan praktiskt, ekonomiskt och har lång hållbarhet – det är en stor fördel i en kennelmiljö. Dessutom bidrar det till att mekaniskt rengöra tänderna. Men, och detta är viktigt, kvaliteten varierar. Vissa billigare varianter kan innehålla en högre andel spannmål och mindre köttbaserat protein. Mitt råd är att alltid läsa innehållsförteckningen noga. Finns det prisvärda alternativ med bra näringsbalans? Absolut. Men fokusera på att proteinet kommer från en specifik köttkälla, som kyckling eller lamm, snarare än odefinierade ’animaliska biprodukter’.

Våtfoder

Våtfoder brukar vara mer smakligt än torrfoder, vilket kan vara räddningen för kräsna hundar. Det högre vatteninnehållet är också ett plus för vätskebalansen. Nackdelarna är att det oftast är dyrare och har kortare hållbarhet när förpackningen väl är öppnad.

Färskfoder och BARF

Färskfoder och BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda) har ökat i popularitet. Tanken är att efterlikna hundens ursprungliga diet med rått kött, ben och organ. Det kan vara ett bra alternativ, men jag vill verkligen understryka vikten av kunskap här. En felaktigt sammansatt BARF-kost kan leda till allvarliga näringsbrister eller obalanser. Rådgör alltid med en veterinär eller nutritionist innan du börjar med BARF – det är mitt starka råd.

Spannmålsfritt – ett alternativ

Som det står hos Hund.se, kan spannmålsfritt foder vara ett bra val för hundar som visar tecken på spannmålskänslighet. Men det är absolut inte nödvändigtvis bättre för alla hundar – det är en vanlig missuppfattning.

Fibrernas viktiga roll

Jag har lärt mig att fibrer är A och O för en välfungerande mage och tarm. Som Chia de Gracia så bra beskriver det, hjälper fibrer till att reglera vätskebalansen i tarmen. Men hur fungerar det rent konkret? Jo, lösliga fibrer bildar en gel i tarmen som binder vatten, vilket ger en mjukare avföring och motverkar förstoppning. Olösliga fibrer, å andra sidan, ökar volymen på avföringen och stimulerar tarmrörelserna, vilket också bidrar till en regelbunden tarmtömning. En lagom mängd fibrer kan göra underverk för hundar med känslig mage! Bra fiberkällor är grönsaker som morötter och rödbeta, frukt och bär som nypon och tranbär, och även frön och kli som chiafrön och linfrökross.

Praktiska tips i vardagen

Lugn och ro vid matplatsen

Jag ser till att varje hund har sin egen matskål – det minskar risken för konkurrens och stress. Och precis som vi människor, mår hundar bra av rutiner. Jag försöker därför att utfodra vid ungefär samma tider varje dag.

Hetsätning

Hetsätning är ett vanligt problem, speciellt i en kennelmiljö med flera hundar. Att sprida ut torrfodret på golvet är ett enkelt knep, men det finns fler sätt. Jag har haft goda erfarenheter av så kallade ’slow feeder’-skålar, som har upphöjningar eller hinder som gör att hunden måste äta långsammare. Ett annat tips är att ge maten i omgångar, med korta pauser emellan. Det ger hunden en chans att känna mättnad.

Vatten – Livsviktigt!

Det här är så grundläggande, men får aldrig glömmas bort: Rent och friskt vatten måste alltid finnas tillgängligt. Vatten är helt avgörande för hundens vätskebalans, temperaturreglering och för att alla kroppens funktioner ska fungera. I en kennelmiljö, där hundarna ofta är aktiva och kanske utsätts för värme, är detta extra viktigt. Jag ser till att vattenbytena sker regelbundet och att skålarna är rena.

Håll koll på vikten

Regelbundna vägningar är en rutin hos mig. Jag justerar fodermängden efter behov – en hund ska varken vara för tjock eller för smal. Enligt PrimaDog.com har små hundar generellt ett högre energibehov per kilo kroppsvikt jämfört med större raser, men det är alltid bäst att utgå från rekommendationerna på foderförpackningen.

Kostens påverkan på beteendet

Min erfarenhet är att en näringsriktig och välbalanserad kost ofta bidrar till lugnare och mer harmoniska hundar. En kost som ger en stabil blodsockernivå kan minska stress och oro, vilket är extra viktigt i en kennelmiljö där det kan finnas många intryck. Att låta hundarna tugga på ben eller andra säkra tuggsaker kan också vara positivt, eftersom tuggandet frigör endorfiner, kroppens egna må-bra-hormoner.

Att tyda innehållsförteckningen – En snabbguide

För att kunna göra medvetna val tycker jag att det är viktigt att förstå innehållsförteckningar. Här är några saker jag brukar titta efter:

Protein

Vilken typ av protein används? Kyckling, lamm, fisk – det är bra att veta. Hur stor andel av fodret är protein? Det ger en fingervisning om kvaliteten.

Fett

Kommer fettet från animaliska källor eller vegetabiliska oljor? Hur stor är andelen? Fett är en viktig energikälla, men det ska vara rätt sorts fett.

Kolhydrater

Vilken källa används? Ris, potatis, majs? Hur stor är andelen? Kolhydrater ger energi, men vissa källor är bättre än andra.

Tillsatser

Vilka vitaminer, mineraler och andra tillsatser finns med? Det är bra att se att fodret innehåller de nödvändiga näringsämnena.

Se upp för utfyllnadsmedel

Var uppmärksam på om fodret innehåller mycket av så kallade utfyllnadsmedel. Det kan vara ingredienser som majs, vete eller soja, som har lågt näringsvärde och kan vara svårsmälta för vissa hundar. Titta på ingredienslistan – ingredienserna anges i fallande ordning efter vikt. Om spannmål listas före kött, kan det betyda att fodret innehåller mer kolhydrater än protein. Helst vill jag att den första ingrediensen ska vara en namngiven köttkälla.

Animaliska biprodukter

Vad betyder egentligen ’animaliska biprodukter’? Det är en vanlig fråga. Det kan vara delar från slaktade djur som inte används till människoföda, till exempel organ. Det kan vara näringsrikt, men det är en ganska ospecifik benämning. Jag föredrar foder där proteinkällan är tydligt specificerad.

Hundens näring – En helhetssyn

För mig är det viktigt att komma ihåg att hundens välmående handlar om mer än bara maten. Det är en helhet som består av näringsriktig kost, tillräckligt med motion, mental stimulans och, inte minst, massor av kärlek. Kosten är en oerhört viktig pusselbit, men den är inte ensam.

Veterinären – En ovärderlig partner

Jag har ett nära samarbete med min veterinär när det gäller hundarnas kost. Regelbundna hälsokontroller är A och O i min kennelverksamhet. Veterinären kan tidigt upptäcka och behandla sjukdomar, men också ge ovärderliga, individanpassade kostråd. Detta är extra viktigt för hundar med hälsoproblem, allergier, eller om jag misstänker att en hund inte mår optimalt av sitt nuvarande foder. Veterinären kan också hjälpa till att bedöma hull och rekommendera justeringar av fodergivan – en ovärderlig hjälp!

Sammanfattning – Mina viktigaste lärdomar

Att driva kennel har lärt mig enormt mycket om hundars kost. Genom att individanpassa kosten, välja foder med omsorg, vara uppmärksam på utfodringsrutiner och ha en nära dialog med veterinären, skapar jag de bästa förutsättningarna för att mina hundar ska leva långa, friska och aktiva liv. För mig är det en självklarhet – att investera i hundarnas kost är att investera i deras framtid.

Leave a Comment

mts_howto