Starta kennel – Har du kunskapen som krävs?

Visst låter det helt fantastiskt att på heltid få arbeta med det man älskar mest – hundar. Att föda upp hundar och ha en egen kennel är dock ett mycket hårdare arbete än många först kan tro. Det krävs mycket ansvar och detta för väldigt lite pengar. Räkna inte med att du kommer att kunna ta en kull och därefter sälja valpar som smör i solsken. Pengarna ska alltså inte vara anledningen till att starta en kennel. Om det är pengar du är ute efter så lämna kennelverksamheten ifred och satsa på något annat yrke. Vill du bli en professionell och seriös hunduppfödare är det hunden och rasens främsta som du ska vilja utveckla, inte din plånbok.

Du som startar en kennel behöver således se till att ditt intresse verkligen är stort och att du brinner för uppgiften. Detta är extra viktigt om du planerar att föda upp hundar på heltid. Ditt intresse kommer nämligen att ligga till grund för hur roligt du tycker att det är. Det kommer att bli en hel del träning med hundarna, utställningar att ställa upp i och massor med valpgos.

Skaffa kunskap

Du bör vara medveten om att det kommer att ta ett tag innan din kennel blir så stor att du behöver använda dig av ett bemanningsföretag i Göteborg för att se till att du har tillräckligt många arbetare på plats. Majoriteten av alla uppfödare jobbar dessutom ensamma, men att hyra in personer kan vara bra om förutsättningarna tillåter. Innan du väljer att starta en kennel måste du dock se till att du besitter så mycket kunskap som möjligt. Detta gäller inte bara branschen och uppfödningen i sig, utan även om hundrasen som du vill fokusera på. Hos Svenska Kennelklubben kan du hitta ett flertal olika kurser för hunduppfödare och dessa kan du använda dig av för att bygga en stadig grund.

Budget

Att para en tik är väl inte så svårt? Nej, inte svårt i sig, men du ska göra det här på rätt sätt. Du behöver se till att du har en bra startbudget som du kan luta dig på innan din kennel har kommit igång. När du är i uppbyggnadsfasen är det många inköp som du kommer behöva göra, samtidigt som du inte kan räkna med att du tjänar några slantar på vägen. Med det sagt är det viktigt att du tänker igenom beslutet att starta en kennel innan du gör slag i saken.

Tillstånd

Tillståndet är viktigt för att du ska kunna starta upp och driva din kennel. För att kunna ansöka om tillståndet måste du först se till att vända dig till länsstyrelsen. Det enda du behöver göra är att fylla i en blankett. Du väljer själv om du vill göra det på papper eller om du vill använda e-tjänsten som erbjuds. Vill du framstå som en seriös uppfödare? Registrera dig även hos SKK.

Leave a Comment

mts_howto