Adoptera eller köpa från kennel?

När man har bestämt sig för att köpa hund kvarstår fortfarande frågan var man ska köpa sin hund. De flestas tankar går kanske i första hand till en hunduppfödare, men det finns fler alternativ. Tusentals hundar i Sverige väntar till exempel på ställen som Hundstallet på att bli omplacerade till en ny familj. Många associerar omplaceringshundar med problemhundar, men det är långt ifrån sanningen att alla hundar som ska omplaceras har problem. Det kan helt enkelt handla om att de förra ägarnas livssituation förändrades på ett sätt som gjorde att de inte längre kunde ha kvar hunden – de kanske skilde sig, eller hamnade i finansiella svårigheter. Dessa hundar har ofta långt kvar att leva, och många år av glädje att ge sina nya ägare. Men vad är då fördelarna och nackdelarna med att köpa en valp jämfört med att köpa en omplaceringshund?

En fördel med att köpa en valp är att man blir hundens enda ägare. Det betyder att man redan från början har full kontroll över hundens träning, och kan uppfostra den så som man själv vill. Om man till exempel inte vill att hunden sover i sängen eller tigger vid bordet tränar man helt enkelt bort det redan från början. En hund som har omplacerats kan ha lagt sig till med olater hos sin förra ägare som kan vara svåra att bli av med. Om du har tränat en valp från grunden kan du i alla fall vara säker på att alla ovanor hunden har är ditt eget fel. En annan nackdel med omplaceringshundar är att man inte kan veta vad den har varit med om tidigare i livet. Kanske har den varit med om något traumatiskt som yttrar sig i form av en våldsam reaktion eller stark rädsla för något oväntat. Det är helt enkelt saker som man får lära sig i efterhand om sin nya hund.rescue-1238145_960_720

Den stora fördelen med att köpa en omplaceringshund jämfört med en valp är naturligtvis att du ger en hund en ny chans till livet och till att få en kärleksfull familj. En annan stor fördel är att du köper en vuxen hund. Det betyder att hunden (med största sannolikhet) är rumstränad, att den redan har alla sina vaccinationer, att den inte längre tuggar på möbler när dess tänder växer ut och att du direkt får en hund som orkar med långa promenader och olika hundsporter som agility eller lydnad. När man väljer att köpa en valp måste man räkna med minst ett år av träning innan man har en ”färdig” hund. Under tiden kommer ens hus att utsättas för allt det slitage det innebär att ha en hund, plus det extra slitaget det innebär om hunden tuggar på lister eller möbler, eller kissar inomhus. Efter att valpen har växt upp kan man därför behöva räkna med att måla om lister och väggar och ge hemmet en uppfräschning. Om du vill anlita en målare i Stockholm för att utföra det arbetet ska du gå in på Vimalar.se. Om du köper en omplaceringshund slipper du det extra slitaget. Du får dock fortfarande räkna med att få repor i parketten och att dammsuga upp hundhår några gånger i veckan, precis som alla hundägare.

Leave a Comment

mts_howto