Att leverera valpar – ett viktigare jobb än vad man kan tro

När man själv har i åtanke att starta en kennel och bedriva denna under heltid är det mycket som bör planeras. Den juridiska delen spelar en viktig roll i det hela, i all fall om du som blivande kennelägare planerar att vara registrerad i en officiell kennelklubb, såsom Svenska Kennelklubben (SKK). Det är mycket pappersarbete som ska utföras. Dels mellan dig som kennelägare och din kennelklubb, men också mellan dig och hanhundsägaren. Man ska ha koll på principerna som omfattar den rasspecifika avelsstrategin likaväl som kennelklubbens egna bestämmelser och regler. Men en lika viktig del i förberedelserna är den praktiska.


Om du planerar att bedriva en kennel och sälja dina valpar är det oerhört saugende_hundinviktigt att dessa får en bra första tid som nyfödda. Efter 8 veckor är valparna redo att levereras till sina nya familjer. Men 8 veckor är en lång tid och det krävs mycket arbete och planering för att allt ska skötas på ett ordentligt och korrekt sätt under de 8 veckorna. Faktum är att du som uppfödare ansvarar för så kallade ”dolda fel” hos valparna i upp till 3 år efter leverans enligt konsumentköplagen. Därför är det viktigt att de får en bra första tid hos dig och framförallt att hygienen sköts minutiöst för att undvika infektioner och sjukdomar. Detta bör även betänkas under tiden då tiken/tikarna är gravida. Det är viktigt att se till att det är rent och bekvämt.

Om man planerar att föda upp flera kullar kan det vara lönsamt att faktiskt skaffa någon form av lokal avsedd för just detta. Det behöver inte vara en separat byggnad, men ett rum med anslutande avlopp kan vara en god idé. Se till att tvättmöjligheterna är bra så att både din, valparnas och tikarnas hygien kan skötas noggrant. Att kakla delar av området som utgör tvättmöjligheter kan vara en bra idé. Många matskålar, handdukar, händer och tassar kommer förmodligen att rengöras och det kan därför vara fördelaktigt att ha en yta där detta sker smidigt. Kakel är lättstädat, håller sig fräscht länge och kostar inte allt för mycket. I övrigt ska man tänka på att utfodra tikarna när det behövs, ha rena handdukar i närheten och se till att temperaturen i lokalen är lagom.

Leave a Comment

mts_howto