Så badar du hunden på bästa sätt

Att bada en hund kan vara ett riktigt äventyr, speciellt om man har en hund som är envis och hatar att bada. Hur gör man då för att göra badtiden enklare för alla inblandade? För det första kan man komma ihåg att en hund inte behöver badas särskilt ofta. En gång i månaden räcker oftast, men självklart ska man bada den om den är riktigt smutsig eller lerig. Om din hund får bada från en tidig ålder är det ofta lättare att den blir van med det. Läs vidare för mer tips om hur badandet kan gå till.

Använd bara hundprodukter

Ett annat tips för att lära hunden att bli van med vatten är att bada ute med hunden. Många hundar tycker det är roligt att vara på stranden och då är det inte särskilt svårt att få dem att simma lite också. Välj en plats som har hundbad och som är fritt från farliga alger. I badet ska man alltid använda produkter som är specialtillverkade för hundar. Mänskliga produkter är ofta alldeles för starka och kan skada eller torka ut hundens hud. Ett bra hundschampo ska vara så naturligt som möjligt och anpassat för hundens päls. Använd gärna balsam om hunden har lång päls för det gör det mycket lättare att borsta då. Tovor i pälsen ska alltid redas ut innan pälsen blöts, annars blir de svårare att reda ut.

Ljummet vatten och mjuka handdukar

Ljummet vatten är det bästa att använda för hunden och tänk på att aldrig använda för kallt eller för varmt vatten. Några grader under den temperatur som du tycker är bekväm brukar bli bra. En del hundar föredrar när man skruvar av duschmunstycket och bara använder själva slangen, eftersom de små strålarna kan kittla lite. Självklart ska ni vara försiktiga så att hunden inte får tvål i ögonen, för händer det kommer ni antingen ha en hund i framtiden som totalvägrar att bada. Att bada en hund kan bli lite blött och våta hundar luktar lite speciellt, men med intellivent fresh badrumsfläkt för bra ventilation i badrummet kan ni åtminstone få bort doften fort. Torka av hunden med en mjuk frottéhandduk och ge gärna en liten godis efteråt.

Leave a Comment

mts_howto