Att sova med hunden i sängen

Det finns många som argumenterar mot att låta hunden sova i sängen. Vissa menar att det motverkar hundens träning, och underminerar hundens uppfattning om vem som är flockledaren i familjen. Andra pekar på hälsoaspekter, och menar att det är ohygieniskt att ha hundar i sängen. En professor i veterinärmedicin vid University of California har till exempel påpekat att man kan drabbas av allvarliga bakteriesjukdomar om man sover tillsammans med sin hund, även om det är ovanligt. Medan det visserligen är sant att man måste byta lakan betydligt oftare om man sover med sin fyrfota vän i sängen, finns det också många fördelar med att sova med sin hund i sängen.dog-791266_960_720

Dessa fördelar har bland annat visat sig i en studie som genomfördes i USA, med 150 deltagare. Hälften av dessa deltagare sov tillsammans med sitt husdjur – hund eller katt – och hälften gjorde det inte. När man studerade dessa personers sovvanor, kom man fram till att de som hade lurvigt sällskap i sängen faktiskt sov bättre. Bland annat rapporterade två av fem av deltagarna som sov med sitt husdjur att de kände sig tryggare och mer avslappnade på det sättet. Denna attityd var särskilt vanlig bland de som inte hade en mänsklig partner som de delade säng med, utan som oftast sov ensamma annars.

Om du fortfarande inte är övertygad, kan kanske andra argument som att hunden kan hjälpa till att få upp dig på morgonen bidra till att du släpper upp hunden i sängen nästa gång den står och gnyr vid sängkanten. De allra flesta hundar trivs nämligen mycket bra med att sova nära sin husse eller matte.

Om du bestämmer dig för att gå på argumenten för att låta hunden sova i sängen, snarare än de emot, kan det dock vara en bra idé att investera i en större säng, särskilt om du har en stor hundras – de tenderar nämligen att ta upp ganska mycket plats. Du hittar ett stort utbud av sängar som passar alla hundraser på Furniturebox.se. Om du släpper upp hunden i sängen är du i gott sällskap – en undersökning har visat att så många som sju av tio svenskar sover tillsammans med sina hundar.

Leave a Comment

mts_howto