Fästingbett på hundar

Nu närmar sig våren med stormsteg och efter det dröjer det inte länge innan den efterlängtade sommaren är här. Tyvärr innebär det även att fästingar och andra insekter vaknar till liv igen efter vinterdvalan och skapar problem för både andra djur och människor. Innan man skaffade hund kanske man inte upplevde fästingar som ett särskilt stort problem, särskilt om man bor inne i stan. Men som hundägare märker man snabbt att hundar har en särskild förmåga att dra till sig fästingar, oavsett om de varit ute på en skogspromenad eller gått en vanlig runda – fästingarna tycks hitta dem överallt. Och det är inte bara hundarna de sätter sig på, utan de följer även med in och riskerar att hamna på oss människor också om vi inte noga kontrollerar hundarnas päls efter promenaden. Det blir lätt en otrevlig överraskning att upptäcka fästingar i sängen eller soffan om hunden brukar hålla till där.

Färre fästingar väntas

Vintern har haft Sverige i sitt grepp under en lång period nu med kyla och minusgrader och det är inte alltid man tycker att det är så positivt. Trots att vintern kommer varje år känns det ändå lika tungt och många känner sig ändå oförberedda på hur kallt det faktiskt blir. Förkylningar som avlöser varandra, konstant snuva och kalla fingrar som inga vantar lyckas hålla varma gör det ibland svårt att uppskatta denna kyla och många vill helst hålla sig inomhus under denna period. Men det finns faktiskt en riktigt stor fördel, som särskilt alla djurägare kommer att uppskatta, och det är att mindre fästingar väntas efter iskylan. Detta enligt en intervju med trädgårdsmästare Anna Theorin, som förklarar att både mördarsniglar och fästingar riskerar att dö under den långa period av iskyla som varit de senaste månaderna. Detta på grund av att de fryser ihjäl under den långa perioden av tjäle i marken. Varken sniglarna eller fästingarna lär vara särskilt saknade under den kommande sommaren, särskilt inte fästingar som dessutom sprider sjukdomar som kan ge riktigt allvarliga konsekvenser för både djur och människor.

Sjukdomar från fästingar

Fästingar bär tyvärr med sig många olika sorters sjukdomar som kan drabba både djur och människor. Lyckligtvis bär de allra flesta fästingar inte på några sjukdomar och för det mesta är det helt ofarligt att få ett fästingbett, men då och då förekommer det ändå att man drabbas av en allvarlig sjukdom efter ett bett. De allra vanligaste sjukdomarna från fästingar i Sverige är borrelia, anaplasmos och TBE. Det är dock mycket ovanligt att hundar drabbas av TBE, men hos människor är det vanligare och dessutom väldigt allvarligt. Som tur är finns det ett botemedel mot detta, vaccination tbe ger ett bra skydd mot farliga sjukdomar och bor man i ett utsatt område med mycket fästingar kan det vara en bra idé att vaccinera sig. Det bästa sättet att undvika att få fästingbett är att använda någon form av fästingmedel till hunden, som till exempel fästinghalsband, och alltid ta för vana att kontrollera hundens päls och ta bort eventuella fästingar så fort man hittar dem.

Leave a Comment

mts_howto